SC Eco Gold Invest SA Mangalia este una dintre firmele aflate pe val, in conditiile in care zilele acestea urmeaza sa se dea unda verde in Consiliul Local proiectului gropii ecologice de la marginea orasului. Surse din Primarie sustin ca afacerea e ca si parafata, iar pentru Eco Gold Invest vin vremuri banoase.

Administratorul societatii, Dumitru Filip, fost director la SC Neptun Olimp SA si directorul general Dragos Ionascu pot fi mandri si, fara indoiala, vor primi felicitari de la nasii sicilieni. Si asta pentru ca Eco Gold Invest este una dintre zecile de firme care alcatuiesc temuta caracatita italiana, tentaculul rasaritean al Cosa Nostra.

Acordandu-le directorului Ionascu si administratorului Filip prezumtia de nevinovatie, pentru ca este destul de putin probabil ca cei doi sa fie cooptati, peste noapte, in randurile unei structuri mai exclusiviste decat masoneria, incercam sa redam tabloul sinuos, in continua miscare, al celebrei mafii italiene, ajunsa acum si in Constanta.

Este bine stiut de catre anchetatori si specialisti ca una dintre cele mai eficiente metode de spalat bani este investirea lor intr-o firma de salubrizare. Peste tot in lume, gunoaiele produc echivalentul greutatii lor in valuta forte, cu eforturi si investitii minime.

S-a incetatenit deja ideea ca industria europeana a incineratoarelor ecologice este controlata de mafia siciliana, iar investitiile legendarilor nasi Massimo Ciancimino si Bernardo Provenzano s-au orientat de multe ori in firmele de salubrizare.

Folosind sistemul suveica, prin care o firma este principalul actionar al unei alte firme care controleaza o a treia firma, proprietara celei de-a patra, pana ce urma celui din spatele afacerii se pierde definitiv, mafia siciliana a ajuns si in Mangalia.

Potrivit indiciilor oferite de procurorii italieni, dar si de serviciile secrete romanesti, mafia siciliana spala in Romania aproximativ zece milioane de euro pe an.

Nu putem sti daca si cat se spala prin intermediul Eco Gold Invest, cert este insa afacerea este controlata de SC Cindesol Romania SRL, reprezentanta romaneasca a off-shore-ului italian Cintec, specializat in activitati de salubrizare.

Actionar majoritar la Cindesol, cu 98,4%, este Matteo Pasquale, partener de afaceri cu Franco Pacetti, administratorul uneia dintre firmele fratilor Pileri, considerati noii nasi ai mafiei siciliene, dupa arestarea lui Provenzano.

Cindesol si Cinteco impart aceeasi adresa din insulele Barbados, iar Pacetti este atat administratorul- secretar al Cintec, cat si intemeietorul, din 2002, al Cindesol Romania, detinatoarea Eco Gold Invest. Pacetti reprezinta interesele fratilor Pileri in Romania, dar si in insulele Barbadas si San Salvador.

Investigatii recente desfasurate in acest mic stat au dezvaluit faptul ca in spatele afacerilor de reciclare a gunoaielor din San Salvador, derulate de Pacetti si Pasquale („creierii" proiectului Eco Gold Invest diun Mangalia) stau interesele celebrelor familii Bonano din New York si Cinquino din Canada.

Eco Gold Invest, controlata de o firma-fantoma

Fratii Giuseppe, Alberto si Sergio Pileri au facut obiectul unor anchete de proportii, numele lor fiind implicat in mai multe dosare ale mafiei italiene. Despre ei stie ca reprezinta interesele familiei Ciancimino, una dintre cele mai importante din ierarhia mafiei siciliene.

Massimo Ciancimino deruleaza anual afaceri de sute de milioane de euro, prin contracte smulse de la administratiile diferitor state in domeniul salubrizarii sau prin comertul cu gaz rusesc. In Romania, Ciacimino actioneaza prin intermediul lui Sergio Pileri, investitor italian de prestigiu, unul dintre membrii marcanti ai comunitatii italiene.

Firmele sale - Agenda 21, Ecorec, Salub si Ecologica SA - la care se adauga Eco Gold Invest, controlata de asociatul sau Matteo Pasquale, se extind cu o viteza ametitoare, iar contractele pe care obtin de la consiliile locale ale oraselor in care activeaza sunt de ordinul zecilor de milioane de euro.

Dincolo de suspiciunilor anchetatorilor italieni anti-mafie cu privire la spalarea banilor exista o serie de indicii cat se poate de vizibile. Actionarii si administratorii firmei- mama de la Eco Gold Invest, Cindesol Romania, sunt aproape ireali, din motive… lingvistice.

Cunostiintele relative de limba romana ale asociatilor italieni au dus probabil la trecerea in Registrul Comertului a unor administratori cu ciudatele nume Alexandra Mirela si Antonescu Florescu (in limba romana nu exista prenume masculin care sa se termine in "-escu"), pe langa Giussepina si Matteo Pasquale.

In plus, comportamentul Cindesol seamana izbitor de mult cu cel al unei firme-fantoma: potrivit datelor obtinute de la Ministerul Finantelor, „agentul economic nu a depus nici o declaratie privind obligatiile de plata in perioada 1 decembrie 2003- 29 februarie 2006 sau informatii incomplete din teritoriu". Vom reveni